Howdo Anneli Olovsson Youcall

Hemligheten till ett bra mående är planering

Vi fick en pratstund med Anneli Olovsson, VD på YouCall, en ledare som synliggör mående.

Hur var din förra vecka?

Min förra vecka var gul. Jag mår oftast oförskämt bra men just förra veckan var jag påverkad av att det var mycket som skulle slutföras och genomföras. Dygnet hade inte nog många timmar. Det kändes att man levde förra veckan. Men så är det väl tyvärr för oss alla i perioder ibland, arbetsbelastningen går upp och ner.

Pratar du med dina kollegor om hur du mår?

Ett av våra värdeord är transparens och vi har byggt upp ett klimat som säger att det är ok att visa hur man mår när man jobbar hos oss. Det är viktigt för mig att leva som jag lär men samtidigt är det också viktigt att jag som ledare inger trygghet och står stadigt när det blåser. Det jag utstrålar smittar också av sig, det där är en balansgång som ledare.

Hur synliggörs mående på arbetsplatsen?

Ett av det viktigaste vi gjort är att jobba med vår värdegrund och låta den genomsyra hela verksamheten med tydliga spelregler som alla som börjar jobba hos oss får “committa” på. Det måste få bubbla och skava ibland, det är då vi växer.

Vad är dina bästa tips för att må bra?

Hemligheten för att jag personligen ska må bra heter planering. Jag blockar av tid före och efter möten för förberedelser och reflektion och jag får ständigt jobba med mig själv att inte kompromissa med det jag planerat. Ett annat tips är att våga be om hjälp. Jag har lärt mig att det inte är en svaghet att medge att jag inte kan allt och att be någon som kan området mer om hjälp. För mig som ledare är det också viktigt för mitt mående att jag kan “leda med hjärtat” och med tillit. Jag vill inte spela något hårt ”chefspel”, det blir tröttsamt och inte på riktigt. Om tilliten finns skapas ett framåtlutat klimat där människor mår bra och bidrar till en sund och lönsam tillväxt i företaget.

Author: Malin Hollström